İki zamanlı makinelerde basit portlu ters akım süpürme yöntemi

İki zamanlı ters akım süpürmeli makinelerde süpürme havasının silindirlere verilişi ve egzoz gazlarının silindirlerden atılışı, silindir ( layner) gövdelerine donatılan portlar vasıtasıyla sağlanır. Bu tip makinelerde silindir başlığı ( kaveri ) üzerinde egzoz valfi bulunmaz.

Öncelikle ters akım süpürme nedir kısaca anlatalım;

Skavenç portlarından silindire dolan temiz hava silindir başlığına doğru akar ve ona çarparak geriye döner. Bu arada önüne kattığı gazları da egzoz portlarından dışarı atar. Süpürme havasının yön değiştirdiği bu olaya ters akım süpürme adı verilmektedir.

Aşağıdaki şekilde basit portlu ters akım süpürme yöntemi gözükmektedir.

Basit portlu süpürme; basit portlu ve ters akım süpürmeli makinede, egzoz portları skavenç portlarından daha yüksektedir. Piston yukarı strokunda önce skavenç portlarını kapatır, ardından da egzoz portlarını kapatır. Bu supürmenin önemli iki sakıncası vardır.

Bunlardan birincisi her iki port açık iken skavenç portlarından verilen havanın bir kısmı süpürme yapmaksızın egzoz portlarından dışarı kaçmasıdır. Buna kısa devre adı verilmektedir. İkincisi ise piston yukarı strokunda iken skavenç portlarını kapadıktan sonra egzoz portlarının bir süre daha açık kalmasıdır. Bu olay da hava kayıplarına neden olmaktadır.

Birinci sakınca piston deflektoru kullanılarak giderilir. Skavenç portlarından verilen hava piston kafasındaki deflektöre çarparak silindir başlığına doğru akar ve ordan da geri döner. Böylelikle iyi bir süpürme sağlanmış olup, aynı zamanda kısa devre en aza indirilmiş olur.

Aşağıdaki şekilde basit portlu süpürmede piston deflektorünü görebilirsiniz.

İkinci sakıncayı ise basit portlu süpürme ile gidermek mümkün değildir.