Devir sayısı ile tork arasındaki ilişki

Devir, bir nesnenin kendi ekseni etrafında 1 dakikada döndüğü sayıdır. Yani 1 dakikada kac tur döndüğüdür. Birimi de rpm ( Revolutions Per Minute ) dakikadaki devir sayısı.

Tork, Bir nesnenin kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan kuvvettir. Tork Bir başka deyişle döndürme momentidir. Birimi N.m (Newton)dur.

N: Devir sayısı ( Rpm)

T: Tork ( N.m)

 

Devir ile tork ters orantılıdır. Aynı güçte iki motor düşünün, birinin ne kadar devrini artırırsanız üreteceği tork o kadar azalır. Bir makinenin devir sayısının yüksek olması, o makinenin çok verimli olduğu anlamına gelmez. Yüksek devirli olan bir motor daha seri olabilir fakat tork bakımından verimi düşüktür. Verimlilik söz konusu olduğunda bir motorun sadece devir sayısı değil ayni zamanda üreteceği tork’uda göz önünde bulundurarak seçim yapmalıyız.

Devir ile tork için bir örnekleme yapacak olursak, otomobili düşük viteste kullanırsak daha yüksek tork elde ederiz. Bu nedenle otomobil ilk kalkışlarda ve yokuşlarda çekiş istenildiğinden düşük vitesle kullanılır. Otomobil kalkış sonrası belirli bir devire ulaşınca vites değiştirmek gereklidir. Yüksek viteslerde araç yüksek devirlere ulaştığı için fazla tork üretme ihtiyacı duymaz. Bu sebeple yüksek devirde düşük tork ile hareket eder.

Toparlayacak olursak, devir ile tork ters orantılıdır. Bir motor seçileceği zaman devri ve tork değeri ihtiyaca göre belirlenir. Yüksek devirli bir motorun sadece devrine bakarak verimlidir diyemediğimiz gibi, düşük devirli bir motorun tork’una bakarak verimsizdir diyemeyiz. Kullanılan amaca göre devir ve tork seçimi yapılmalıdır.