İki zamanlı gemi dizel motorları, süpürme yöntemlerine göre ayrılırlar. Bu başlık altında iki zamanlı doğru akım süpürmeli bir gemi dizel motoru kısımlarını inceleyelim.
Öncelikle iki zamanlı dizel motorunda doğru akım süpürme nedir kısaca açıklayayım.
Bu tip iki zamanlı makinelerde süpürme havası, silindir layneri gövdesine donatılan süpürme portlarından silindire verilir ve egzoz stroku sırasında silindir içinde kalan egzoz gazlarını, kaver üzerinde bulunan egzoz valfi yardımı ile silindir dışına atmaktadır. Süpürme havasının yön değistirmediği bu olaya doğru akım süpürme adı verilmektedir.Dogru akım süpürmeli iki zamanlı bir dizel motorunun kaveri üzerinde bulunan egzoz valfleri birden fazla olabilir.
Exhaust manifod: Egzoz manifoldu. Silindir içinde yanma sonucu oluşan gazların atıldığı (toplandığı) bölüm.
Exhaust Valve: Egzoz valfi, egzoz supapı. Silindirde yanma sonucu oluşan gazların dışarı atılmasını sağlayan kısım.
Piston: Silindirde havanın sıkıştırılmasını, yanmanın meydana gelmesini, silindir içerisinde oluşan enerjiyi piston rod, kroshed, ve connecting rod yardımı ile crank şhaft’a ileten kısım.
Piston rod: Barıl pistonu, kroshed’e bağlayan kısım.
Connecting rod: Konektin rod, piston rod’u krank safta bağlayan kısım.
A-frame : Crank case ( krank keys) Motoru çevreleyen kısım. Üzerinde ( relief valve ) rilif valfler bulunan kısım.
Bedplate: Bedpleyt, alt karter. Krank şaft ana yataklarının üzerinde bulunduğu kısım ve aynı zamanda motor yağının biriktiği kısım.
Turboblower: Atmosferden emdigi havayı sıkıştırarak basıncını arttıran ve hava kulerine, oradan da süpürme portlarina gönderen kısım. ( Daha önce Turbocharger konusunu anlatmıştım. Önceki yazılarıma bakabilirsiniz )
Air inlet Ports: Giriş havası portları. Layner gövdelerine donatılan ve emme sırasında silindire verilen havanın geçtiği portlar.
Crosshead: Kroshed. İki zamanlı dizel motorlarında baril pistonu piston rod ve connekting rod yardımı ile krank şaft a bağlayan kısım. İki zamanlı makinelerde silindir asinmalari, dört zamanlı makineye göre çok daha az olmasının sebebi Kroshed dir. Bu konuyu yine daha evvel bir yazımda barıl piston ve trank pistonlu makineler kıyaslamasında anlattım.
Bottom and bearing: Kol yatağı, connecting rod yatağı, krank pin yatağı. Connecting rodu krank şafta bağlayan yatak.
Crank shaft: Silindirler içerisinde pistonlar tarafından üretilen enerjiyi volana ileten kısım, krank şaft.
Leave a Reply