Trank piston; İşin üretilmesini sağlayan pistonlar konnektin rod yardımı ile doğrudan krank şaft’a bağlanmışlardır. Dört stroklu motorların tümü trank pistonlu yapılmaktadır. Çalışma sırasında silindir dikey ekseni ile konnektin rod dikey ekseni arasında değeri sürekli olarak değişen ve ölü noktalarda sıfır olan bir acı oluşturulur. Piston kafasını etkiyen gaz basınç kuvvetinin yatay bileşeni normal kuvvet silindir duvarlarını etkiler ve aşınmalara neden olur. Normal kuvveti azaltabilmek için pistonların çap ve boyları büyütülür, makinenin devir sayısı azaltılır.
Barıl piston; Pistonlar, piston rod, kroshet ve konnektin rod yardımı ile krank şaft’a bağlanmışlardır. Ağır devirli ve iki stroklu makinelerdir. Normal kuvvet silindir duvarları yerine kroshet ve siliperi yardımı ile gayıtlara aktarılmakta ve böylece normal kuvvetten gelen silindir aşınmaları en aza indirilmektedir. Kroshet’e bağlı bir siliper, gayt’ı içinde aşağı,yukarı hareket ederek piston, piston rod ve kroshet’in silindir dikey ekseni üzerindeki eksenel hareketini sağlar.
Çalışma sırasında gaz basınç kuvveti dikey yönde etkir ve normal kuvvet yan srastı silindir içinde meydana gelmez. Böyle makinelerde ovalleşme olmaz. Silindir gömleği sadece homojen olarak aşınır. Özgül makine ağırlıkları fazladır.
Leave a Reply